A módszer

"A Láthatatlan Póráz Módszer és Program" arról szól, hogy kutyánkat elsősorban szavainkkal, mozdulatainkkal tudjuk irányítani, ne a pórázt rángatva húzzuk, vonjuk őt, ne kelljen kiabálnunk vele. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy tanuljunk kutyául, megértsük, a kutyánknak mi a fontos és elfogadjuk, hogy a változáshoz előbb változtatnunk kell. Mindebben nagy segítségünkre lehetnek a "láthatatlan póráz" program paradigmaváltó gondolatai."

(Dömötör Júlia - a módszer megalkotója)

- Erőszakmentes: a tanulási folyamat alatt végig szem előtt tartjuk, hogy ne okozzunk fájdalmat annak, aki a legjobban számít ránk.

- Kizárólag pozitív megerősítés: feladatok során nem büntetjük a hibákat, hanem dicsérettel és jutalomfalattal díjazzuk a sikereket.

- Kis lépésekben felépítve: Az egyes feladatokat lépésekre bontjuk fel, hogy mindenki meg tudja tanulni a saját kis részét. Ezzel a végén kialakul egy szép egész.

- Mindent a maga idejében: a kurzus során külön figyelmet szentelünk arra, hogy mekkora az a lépcsőfok, amit az egyes kutyus/gazdi párosok még meg tudnak lépni. Ez igaz a feladatok nehézségére és a helyszínek megválasztására is.

- Változatos helyszínek: azért, hogy a kutyusunkkal el tudjunk menni minél több helyre (persze csak akkor, ha szeretné), fontos, hogy a feladatokat minél több helyzetben teszteljük. Persze odafigyelve a kutyák igényeire.

- Kapcsolatot erősít: A kurzusok során kutya és Gazdi igazi csapattá alakul.

Mire lesz szükség a folyamat alatt?


Nyitottság: Ahhoz, hogy a folyamat kutyusnak és nekünk is jó élmény legyen, fontos megérteni, hogy csak együttműködve lehetünk sikeresek, A Gazdi részéről a nyitottság azért fontos, hogy elfogadja és befogadja az új információkat, gondolatokat.

Szorgalom és Idő: Ahhoz, hogy a folyamatban tudjunk haladni és sikereket érjünk el, nagyon fontos, hogy igenis szenteljünk időt a kutyánkra és a feladatokra. Gondolhatunk erre úgy is, mint egy befektetés, ami rövid távú örömökkel jár és hosszútávon segít egy boldog életet kialakítani.

Jelenlét: az egyéni alkalmakon, csoportos foglalkozásokon és az otthoni gyakorlásokon is rendkívül fontos, hogy ott tudjunk lenni fejben. Adjunk időt magunknak megérkezni. Ilyenkor próbáljuk meg letenni a munkahelyi gondokat, a forgalmat az utakon, a híradóban látott híreket. Ott és akkor a kutyánknak mi vagyunk a biztos pont, de csak akkor ha nem csak testben, hanem figyelmünkkel is jelen tudunk lenni.

Elvárások nélkül: Minden kutya más és más képességekkel érkezik az oktatásra. Fontos, hogy tisztában kell lennünk ezekkel az adottságokkal és ne akarjuk őket és persze saját magunkat is felesleges nyomás alá helyezni. Amennyiben az órákon odafigyelünk és szorgalmasan gyakorlunk, akkor annak látszani fog az eredménye. Ezzel szemben az elvárásokkal teli munka szorongáshoz vezethet.