A tó tükre

2023.03.30

Milyennek képzelem el a sétát a kutyáinkkal?

A kép, ami megjelenik: egy tó, egy szélcsendes napon, gyönyörű napsütésben. Esetleg néhány bárányfelhő a égen. Mi pedig csak lebegünk a felszínen, mintha nem is tartanánk igazából sehova.

A Zsebivel ez már elég szépen alakul, a Bobi azonban egészen más.

Emlékszem az első időkben minden egyes séta egy rémálom volt. Mentünk, mert jók akartunk lenni. Úgy csináltuk, ahogy gondoltuk, hogy helyes. De sajnos nem akart összeállni a dolog.

Amikor aztán örökbe fogadtuk Zsebit a helyzet még nehezebb lett. Ekkor jelentkeztem az Én a szuper tréner nevű kutyaoktató képzésre és utána a Mester tréner kurzusra a Dömötör Júlia által létrehozott Láthatatlan Póráz Módszer & Program szemléletében zajlott.

Az első időkben minden nehézségért a Bobit hibáztattam. Nem volt nehéz, mert amit ő csinált (vagy nem) az mindig látványosabb volt. A folyamatos nyüsszögések, a lekapcsolódások, a szétszórtság. Voltak olyan feladatok amikben viszont nagyon szépen teljesített. Azonban ez nem csillapította az elkeseredésemet, mert azt éreztem, hogy nem tudunk egymáshoz kapcsolódni. Mindig feszültséget éreztem magamban és persze ezt Bobci is átvette. És ezekből aztán hatalmas viharok kerekedtek.

Egy év kőkemény munka következett. Nagyon sok energiám van abban, hogy magamat megismerjem és elfogadjam a jó és rossz tulajdonságaimat is. Ebben nagy segítségemre volt a Módszer, Juli, aki mindig a megfelelő kérdéseket tette fel és a tréner társaim, akik elfogadtak és támogattak.

Nagyon sok munkát fektettünk abba, hogy manapság a séták már egyre nyugisabbak. A Bobi még mindig rendületlenül fürkészi a tájat és fedezi fel a szagokat, de már nem vezetni akarom, hanem csak hagyni, hogy ez megtörténjen. Inkább azt gyakoroljuk, hogy amikor kell, akkor tudjon rám kapcsolódni és hozzám visszatérni. Azt érzem, hogy ha kölcsönösen engedünk, akkor nem kötjük gúzsba egymást. Igyekszem, hogy kisebb hullámokat korbácsoljak, hogy legyen lehetőségem a többit elnyelni és egyszer talán tényleg tudunk csak lenni egymás mellett és csak lengedezni.